Realizacja działalności statutowej koła naukowego, rozwijanie pracy badawczej, organizacja konferencji, wydanie publikacji… We wszystkim możemy Wam pomóc. Zarówno finansowo, jak i organizacyjnie. Poza tym zachęcamy Was do realizowania swoich pasji – również tych, które nie są stricte związane z wybranym kierunkiem studiów. Dowiedz się, w czym możemy Ci pomóc.

Wspólnie z NZOZ Remedis rozpoczynamy realizację „Programu bezpłatnej pomocy psychologicznej”. Projekt skierowany jest do studentów i doktorantów Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.

UWAGA! Trwa nabór do grupy terapeutycznej:
– spotkania w czwartki, w godz. 16:00-17:50,
– okres trwania: listopad 2019 – czerwiec 2020,
– terapeuci prowadzący: Katarzyna Szynkiewicz, Marek Osmański,
– obowiązkowa obecność na wszystkich spotkaniach (dozwolone tylko 4 nieobecności przez cały okres spotkań grupy),
– udział w grupie poprzedzony będzie indywidualną konsultacją.

Aby skorzystać z Programu należy:
1. przesłać mailowo (fundacja@umk.pl) lub złożyć osobiście (ul. Gagarina 37, Wydział Teologiczny UMK, pokój nr 12) w biurze Fundacji prawidłowo wypełniony wniosek o udział w Programie (do pobrania poniżej),
2. do wniosku załączyć kserokopię lub skan aktualnej legitymacji studenckiej / doktoranckiej,
3. przejść rozmowę kwalifikacyjną do Programu prowadzoną przez psychologa.

Udział w Programie jest możliwy wyłącznie po złożeniu kompletnej dokumentacji i uzyskaniu pozytywnego wyniku rozmowy kwalifikacyjnej. Oferowana pomoc może być realizowana w formie:
1. konsultacji diagnostycznej,
2. konsultacji specjalistycznej,
3. sesji psychoterapii indywidualnej (nabór zamknięty!)
4. sesji psychoterapii grupowej (nabór trwa!),
O wyborze formy pomocy decydować będzie psycholog podczas rozmowy kwalifikacyjnej.

Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do kontaktu i składania wniosków. Prosimy także o zapoznanie się z regulaminem Programu.

Justyna Karwowska-Ozimek
fundacja@umk.pl

fundacja amicus wolontariatJeśli możesz coś zrobić lub marzysz, że mógłbyś to zrobić, zabierz się za to.
Odwaga ma w sobie moc geniuszu.
Johann Wolfgang Goethe

Kogo szukamy?
Zaangażowanych, pomysłowych i pozytywnych osób, które chciałby działać dla społeczności studenckiej realizując swoje własne projekty.

Jak możesz działać?
Na początku wystarczy pomysł i dużo motywacji! Przychodzisz z nim do nas, a my pomagamy Ci go zrealizować.

Co z tego masz?
Zdobywasz nowe doświadczenia, uczysz się jak zarządzać projektem, wzbogacasz swoje przyszłe CV.

Co jeszcze możesz zyskać?
Bardzo dużo, a wszystko tak naprawdę zależy od Ciebie. Naszym wolontariuszom umożliwiamy bezpłatny udział w wydarzeniach organizowanych przez Fundację, bezpłatny udział w kursach doszkalających, dostęp do przestrzeni biurowej, czynny udział w dużych projektach Fundacji takich jak Uniwersytet Dziecięcy i Uniwersytet Młodych i wiele innych…

Nie czekaj, zacznij działać już teraz!
Pierwsze (niezobowiązujące) spotkanie organizacyjne odbędzie się 5 listopada o 16:30 w Bibliotece Głównej UMK (parter, sala nr 8). A jeśli nie możesz być, wyślij zgłoszenie na adres fundacja@umk.pl

Wsparcie finansowe i rzeczowe

Wsparcie udzielane jest na podstawie wniosku o darowiznę – szczegóły tutaj: DAROWIZNY

Konkursy literackie

KONKURS LITERACKI 2019
Zapraszamy studentów, doktorantów, absolwentów i pracowników UMK do udziału w kolejnej edycji konkursu literackiego! W tym roku trzeba wykazać się talentem do OPOWIADANIA.

Do wygrania bon podarunkowy do realizacji w księgarni internetowej. Aby wygrać, należy wysłać opowiadanie o dowolnej tematyce na adres: fundacja@umk.pl. Objętość pracy konkursowej nie powinna przekraczać 15 000 znaków. Pamiętajcie, by zapoznać się z regulaminem konkursu. Na zgłoszenia czekamy do 31.03.2019 r. Wyniki ogłosimy 19.04.2019 r. na naszej stronie internetowej i na Facebooku.

W tej edycji nadesłane opowiadania oceni m.in. pan dr hab. Paweł Bohuszewicz z Wydziału Filologicznego. Życzymy owocnego tworzenia!

Nagroda finansowana jest ze środków z 1% podatku na rzecz Fundacji Amicus UNC.

W poprzednich edycjach Fundacja zorganizowała konkursy na opowiadanie, baśń i fotoreportaż.

Kurs samoobrony

SAMOOBRONA – DLA KOBIET I MĘŻCZYZN

DATA: 9 marca, sobota, w godzinach 15.00-20.00 (grupa max 24 osoby).

PLAN WARSZTATÓW DLA KOBIET:

• elementy psychologii agresji ( psychologiczne aspekty samoobrony w sytuacji ataku, jak podjąć konstruktywną obronę),
  • obrona przed nożownikiem i wzięciem zakładniczym
  • obrona z użyciem podręcznych przedmiotów (torebka, klucze, kurtka, parasolka)
  • uwolnienie z duszeń i taktyka ucieczki w trudnym terenie
  • techniki walki przy próbie gwałtu

PLAN WARSZTATÓW DLA MĘŻCZYZN

• radzenie sobie ze stresem w agresywnych sytuacjach
  • reakcja na zaskoczenie atakiem (w systemie STREET FIGHTING)
  • techniki szybkiego obezwładniania, wykorzystanie punktów wrażliwych
  • obrona przed nożownikiem w różnych dystansach
  • operowanie pałką teleskopową w czasie obrony i przy kilku napastnikach
  • posługiwanie się kubotanem podczas obrony
  • obrona w pomieszczeniach i lokalu (środki podręczne, taktyka walki)
  • trening sytuacyjny w systemie ESDES

KOSZT: 40 (K) / 50 (M) złotych (w cenie ubezpieczenie NNW)
MIEJSCE: Sala sportów walki UCS, ul. Gagarina 35.
ZAPISY: Aby się zapisać należy wysłać na adres fundacja@umk.pl swoje zgłoszenie. W zgłoszeniu: imię, nazwisko, wydział, numer telefonu, adres zamieszania oraz PESEL uczestnika (dane potrzebne do ubezpieczenia).
NABÓR: wewnętrzny dla studentów WPiSM do 25 lutego | zewnętrzny dla innych osób zainteresowanych od 26 lutego.
INFORMACJE DODATKOWE: Należy zabrać ubranie i obuwie sportowe. Dla uczestników certyfikat.
O PROWADZĄCYM: mgr inż. Ryszard Król 7 Dan Combat Ju-Jitsu, 5 Dan w Ju-jitsu, 3 Dan Kobudo, trener II kl. Karate 3 Dan, Instruktor Taktyki i Technik Interwencji. Były szkoleniowiec BOR, Oddziału Specjalnego ŻW oraz Pułku Ochrony w Warszawie. Obecnie pracuje jako Specjalista w Centrum Szkolenia Żandarmerii Wojskowej. Prowadzi również zajęcia ze studentami wojskowymi „Walka w bliskim kontakcie” w Studium WF Wojskowej Akademii Technicznej, a także na Wydziale Politologii i Studiów Międzynarodowych UMK. Twórca systemu szkoleń z zakresu Taktyki i technik interwencji Polskiej Policji w CSP Legionowo oraz w chwili obecnej również w Żandarmerii Wojskowej. REGULAMIN UDZIAŁU W KURSIE Liczba wolnych miejsc: 21/24

Skołuj Projekt 5

V edycja konkursu „Skołuj projekt!” to propozycja skierowana do Studenckich Kół Naukowych, działających przy poszczególnych Wydziałach Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Nagrodą w konkursie jest dofinansowanie realizacji zwycięskiego projektu kwotą 2500 zł.

Celem konkursu jest wyłonienie najbardziej twórczego pomysłu młodych adeptów nauki, łączącego wartość naukową, społeczną użyteczność oraz promocję Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Termin nadsyłania projektów upływa 31 stycznia 2019 r.

REGULAMIN KONKURSU DO POBRANIA

W poprzedniej, IV edycji konkursu najlepszy okazał się projekt Studenckiego Koła Naukowego Chemików z Wydziału Chemii UMK. Zwycięzcy z sukcesem zrealizowali II edycję Festiwalu Pokazów Chemicznych. Wcześniejszymi laureatami zostały:

• Sztuka to mój konik, projekt Koła Artystycznego „Zamaluj” oraz Studencko-Doktoranckiego Koła Naukowego post(ART) z Wydziału Sztuk Pięknych UMK,
  • PIT – Pozytywnie Informujący Tramwaj – projekt przygotowany przez SKN Klub Dziennikarza z Wydziału Politologii i Studiów Międzynarodowych UMK,
  • I Fizyczno-fizyczna Olimpiada Studenckiej Sekcji SPIE z Wydziału Fizyki, Astronomii i Informatyki Stosowanej UMK.

Nagroda finansowana jest ze środków z 1% podatku na rzecz Fundacji Amicus UNC.

UPDATE

Wyłoniliśmy 3 finałowe projekty – z ich autorami widzimy się 25 lutego br. o godzinie 12:00 na Wydziale Teologicznym. Powodzenia!

1. Studenckie Koło Naukowe Medyków Weterynaryjnych, projekt: „Jesteś odpowiedzialny za to, co oswoiłeś”;
2. Studencka Sekcja Obserwacyjna, projekt: „Uchwyć kawałek nieba!”; – ZWYCIĘZCY!
3. Toruńskie Koło Kognitywistyczne, projekt: „Tydzień świadomości o depresji”.
UNIwers

„UNIwers” to magazyn akademicki związany ze społecznością Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Do tej pory wydaliśmy następujące numery magazynu: ISSU UNIWERS

Projekt finansowany ze środków z 1% podatku na rzecz Fundacji Amicus UNC.