Zapytaj! to cykl całorocznych spotkań skierowany do dzieci w wieku 4-8 lat, na których wraz z opiekunami będą miały okazję poznać tajniki pracy naukowców UMK, żołnierzy, strażaków, sportowców i aktorów. Spróbujemy dostać się w miejsca, do których na co dzień nie każdy dostać się może, wykopiemy wiadomości o pracy etnologa, pognamy do wozu strażackiego, wyśledzimy, co kryje się za teatralną kurtyną, zaalarmujemy naszą obecność na stadionie żużlowym, a na koniec weźmiemy naszych gości w krzyżowy ogień pytań! Czy strażak będzie w stanie sobie z nim poradzić?

INFORMACJE O ZAPLANOWANYCH SPOTKANIACH

Dlaczego wóz strażacki jest czerwony? Ile metrów ma wąż pożarniczy? A ile waży hełm strażacki? Czy istnieje jakiekolwiek niebezpieczeństwo, by ubranie strażaka mogło się zapalić? I do czego strażakowi siekiera? Czy jego praca polega tylko na gaszeniu pożarów? Uff…my mamy tyyyle pytań.

Dołączymy Wasze i weźmiemy strażaków w krzyżowy ogień pytań. 🙂 Sprawdzimy, czy będą w stanie sobie z nim poradzić!

Zapisy: od 22 stycznia! (deklaracje wysłane przed rozpoczęciem zapisów nie będą brane pod uwagę i pozostaną bez odpowiedzi)

Czy psa może boleć gardło? Kaszle? Kicha? Jak go leczyć? Jak rozpoznać, że naszemu pupilowi coś dolega? Czy zwierzęta leczy się podobnie jak ludzi? Jak zrobić im zastrzyk? A jak pobrać krew? Czy weterynarz leczy tylko domowe zwierzęta? A co ze zwierzętami gospodarskimi? Kto się nimi zajmuje?
Na nasze pytanie odpowie lek. wet. Magdalena Kulus.

Zapisy: od 14 lutego! (deklaracje wysłane przed rozpoczęciem zapisów nie będą brane pod uwagę i pozostaną bez odpowiedzi)

Podczas kwietniowego spotkania zapraszamy Was do bardzo kwietnego miejsca :), a konkretnie do naszej uniwersyteckiej szklarni, gdzie mgr Karol Fiedorek z Wydziału Nauk Biologicznych i Weterynaryjnych opowie nam o swojej pracy. Dowiemy się, jak trzeba rozmawiać z roślinami, żeby rosły, które z roślin są najbardziej kapryśne, które potrzebują słońca, a które wolą cień. Na koniec zasiejemy sobie trochę słońca i zabierzemy je do domu. Pod tę wiosnę!

Zapisy: od 25 marca! (deklaracje wysłane przed rozpoczęciem zapisów nie będą brane pod uwagę i pozostaną bez odpowiedzi)

Na początek tegorocznej edycji – wycieczka! Dokąd? Jak na jesienne przedpołudnie przystało – do lasu! A konkretnie do leśnictwa Olek, gdzie spotkamy się z leśnikiem, panem Tomaszem Pniewskim.

O co będziemy pytać? O wszystko! O jego pracę, leśne obowiązki, mieszkańców lasu, zasady, które w nim obowiązują i wszystko, co zrodzi się w Waszych głowach. A na koniec… ognisko! Po wyprawie się należy. 🙂

UWAGA: Dojazd i kiełbaski na ognisko we własnym zakresie.

Zapisy: od 19 września! (deklaracje wysłane przed rozpoczęciem zapisów nie będą brane pod uwagę i pozostaną bez odpowiedzi)
BRAK MIEJSC!

Link do zdjęć: http://fundacja.umk.pl/zapytaj-lesnika/

Odwiedzacie bibliotekę? A wiecie jak korzystać z jej zbiorów? Dlaczego niektóre książki można wypożyczyć do domu, a z części korzystać wyłącznie na miejscu? I ile ich właściwie jest? Czy wszystkie mieszczą się na bibliotecznych półkach? No i co najważniejsze, jak o nie dbać, by służyły nam jak najdłużej? Może trzeba założyć rękawiczki? Zobaczymy, zapytamy i posprawdzamy.

Zapisy: od 23 października! (deklaracje wysłane przed rozpoczęciem zapisów nie będą brane pod uwagę i pozostaną bez odpowiedzi)

To, że pies jest najlepszym przyjacielem człowieka, to wiadomo, ALE czy wiecie, jak z nim współpracować? I jak sprawić, żeby on zechciał współpracować z Wami? No i rozumiał, jak ważni dla niego jesteście? Tego dowiemy się za sprawą Pani Magdaleny Łęczyckiej, instruktorki Obedience, która na temat relacji człowiek-pies wie wszystko!

Goście specjalni: dwaj uroczy czworonożni przyjaciele Pani Magdy 🙂

Zapisy: od 11 grudnia! (deklaracje wysłane przed rozpoczęciem zapisów nie będą brane pod uwagę i pozostaną bez odpowiedzi)

UDZIAŁ BEZPŁATNY!

Projekt finansowany ze środków z 1% podatku przekazanego na rzecz Fundacji.

ZAPISY

Każde spotkanie planowane jest dla 20 par (dziecko + rodzic). Zapisu dokonujemy z miesięcznym wyprzedzeniem, jednak nie później niż w środę poprzedzającą sobotnie zajęcia. Aby dokonać zapisu, należy przesłać wypełnioną deklarację udziału (pobierz) na adres: fundacja@umk.pl

REZYGNACJA

W przypadku rezygnacji z udziału w zajęciach, prosimy o wiadomość mailową lub telefoniczną przynajmniej na dzień przed zaplanowanym spotkaniem, tak byśmy mogły zaprosić osoby z listy rezerwowej.

Katarzyna Wójcik
email: fundacja@umk.pl