Zapytaj! to cykl całorocznych spotkań skierowany do dzieci w wieku 4-8 lat, podczas których, wraz z opiekunami, będą miały okazję poznać tajniki pracy przedstawicieli ciekawych zawodów. W tegorocznej edycji ruszamy W TEREN, to znaczy, że naszymi gośćmi będą osoby, których praca związana jest, najprościej mówiąc, z ruchem. A to oznacza, że i nas czeka sporo chodzenia, wędrowania, a co najciekawsze, poszukiwania – odpowiedzi na nurtujące Was pytania!

INFORMACJE O ZAPLANOWANYCH SPOTKANIACH

Z punktu obserwacyjnego wracamy na Stare Miasto! Tym razem, pod skrzydłami przewodniczki będziemy wędrować po uliczkach toruńskiej Starówki i odkrywać tajemnice naszego miasta!
Wiecie, ile ono liczy lat? A ile skrywa zabytków? Albo czym zajmowali się flisacy? A skąd się wziął pomysł na kształt piernikowej katarzynki?

Możemy tak pytać do woli! Ale to wszystko 26 listopada, tradycyjnie o 10:00.

Limit miejsc: 20 (10 par: dziecko+rodzic)

Czas odpocząć od zgiełku miasta! Ruszamy do lasu! Zimą nas tam jeszcze nie było!
Ale że nuda? Że za zimno? I na jedno, i na drugie z pewnością sposób znajdzie Pan Leśniczy. Najpierw wrzucimy go w ogień pytań, a później rozpalimy ten prawdziwy. Ognisko! Co wy na to? Wtedy ani o nudzie, ani o chłodzie mowy być nie może. Ale o ciepłych butach, czapkach i rękawiczkach też pamiętajcie. Tak na wszelki wypadek. 😉

Limit miejsc: 30 (15 par)

UWAGA: dojazd i kiełbaski na ognisko we własnym zakresie

Z lasu lecimy prosto na Spitsbergen! Jak zima to zima! 🙂
A tak zupełnie serio, to przeniesiemy się tam za pomocą opowieści i zdjęć naszego gościa – dr. hab. Ireneusza Soboty, prof. UMK, kierownika Stacji Polarnej UMK na Spitsbergenie.
Dowiemy się, jak wygląda dzień z życia polarnika, jak przygotować się na wyprawę, a także, co zrobić gdy niespodziewanie zapuka do nas lis w towarzystwie misia polarnego. 😉

Limit miejsc: 40 (20 par)

No to lecimy! 🙂 Dokąd? Tak dokładnie to jeszcze nie wiemy, ale na pewno tam, gdzie wraz z naszymi gośćmi z Towarzystwa przyrodniczego Alauda będziemy mogli zaobserwować ptaki. Dowiemy się, jak się ze sobą komunikują, podpatrzymy, czym się żywią i jak wyglądają ich rytuały. Dopytamy też o trasy ich wędrówek i o to, czemu właściwie ptaki latają w kluczu? No i czemu ten bocian ciągle stoi na jednej nodze?

Limit miejsc: Brak miejsc!

UDZIAŁ BEZPŁATNY!

Projekt finansowany ze środków z 1% podatku przekazanego na rzecz Fundacji.

ZAPISY

Zapisu dokonujemy z miesięcznym wyprzedzeniem, tj. na zajęcia ZAPYTAJ! Ornitologa zapisy będą możliwe od godziny 12:00 od 22 września, Przewodnika – 26 października itd. Deklaracje wysłane wcześniej nie będą brane pod uwagę. Aby dokonać zapisu, należy wypełnić formularz zgłoszeniowy dostępny pod adresem:

Po przesłaniu formularza, prosimy oczekiwać na e-mail z potwierdzeniem zapisu na listę uczestników lub listę rezerwową.

REZYGNACJA

W przypadku rezygnacji z udziału w zajęciach, prosimy o wiadomość mailową lub telefoniczną przynajmniej na dzień przed zaplanowanym spotkaniem, tak byśmy mogły zaprosić osoby z listy rezerwowej.

Weronika Żebrowska-Ruchwa
email: fundacja@umk.pl