Warsztaty dla rodziców to projekt stworzony z myślą o wszystkich rodzicach i opiekunach, którzy natrafiają na różne problemy w wychowaniu dzieci na kolejnych etapach rozwoju swoich pociech. Wszyscy zdajemy sobie sprawę, że dla naszych dzieci jesteśmy wzorem do naśladowania, dlatego też staramy się stanąć na wysokości zadania i być dla nich autorytetem oraz wspierać w każdej trudnej sytuacji. Jednak nie we wszystkim jesteśmy ekspertami – czasami sami potrzebujemy pomocy z zewnątrz, aby jak najlepiej wypełniać swoją rodzicielską rolę. Zapraszamy do zapoznania się z tematyką naszych warsztatów – być może znajdą tu Państwo coś dla siebie.

II edycja warsztatów dla rodziców
Udział w wydarzeniach jest bezpłatny!

PARTNEREM WARSZTATÓW DLA RODZICÓW JEST FUNDACJA PZU

Projekt realizowany we współpracy z Ośrodkiem Psychoterapii i Rozwoju Osobistego Remedis PRO oraz Ośrodkiem Środowiskowej Opieki Psychologicznej i Psychoterapeutycznej dla Dzieci i Młodzieży działającymi w ramach spółki NZOZ Remedis.

11 września - Edukacja seksualna - jak rozmawiać z dziećmi o seksie?

Kiedy rozpocząć edukację seksualną dzieci? W jaki sposób rozmawiać o seksie z dziećmi i jak odpowiadać na często zaskakujące nas pytania? Jakie zachowania są naturalne, a w jakich sytuacjach powinniśmy zwrócić większą uwagę na postępowanie dziecka? Na te i inne pytania odpowie psycholog, seksuolog Patrycja Żurawska.

Czas trwania: 10:00 – 12:00

*Zapisy na warsztaty rozpoczynają się 27 sierpnia.

25 września - Uzależnienie dzieci od komputera i mediów społecznościowych.

Jak zauważyć pierwsze symptomy wskazujące na uzależnienie i w jaki sposób na nie reagować? Wpływ pandemii i ograniczenia do minimum bezpośredniego kontaktu z rówieśnikami na uzależnienie od mediów społecznościowych. Jak rozmawiać i pracować z dzieckiem, które jest uzależnione od wirtualnej rzeczywistości? Na te i inne pytania odpowie psycholog Marta Ott.

Czas trwania: 10:00 – 12:00

*Zapisy na warsztaty rozpoczynają się 10 września.

16 października - Co zrobić, aby wzmacniać w dziecku pewność siebie?

W jaki sposób skutecznie budować w dziecku pozytywny obraz samego siebie? Co mówić a czego nie mówić i jakich zachowań unikać, aby dziecko miało wysokie poczucie własnej wartości? Czy to, w jaki sposób budujemy poczucie wartości u dziecka będzie miało wpływ na jego życie w przyszłości? Na te i inne pytania odpowie pedagog, socjoterapeuta Daria Rosińska.

Czas trwania: 10:00 – 12:00

*Zapisy na warsztaty rozpoczynają się 1 października.

23 października - Relacje z rodzeństwem - współpraca i umiejętność rozwiązywania konfliktów.

Czy kłótnie pomiędzy rodzeństwem są normą? W jaki sposób pokazać, że współpraca buduje więź, a rywalizacja niszczy relacje? Dlaczego pomiędzy rodzeństwem pojawia się zazdrość o rodzicielską miłość? Różnica wieku i płeć – czy ma znaczenie w relacjach pomiędzy rodzeństwem? Na te i inne pytania odpowie psycholog, psychoterapeuta Marta Miciuta-Tomaszewska.

Czas trwania: 10:00 – 12:00

*Zapisy na warsztaty rozpoczynają się 8 października.

6 listopada - Edukacja seksualna - jak rozmawiać z nastolatkami o seksie?

Jakie są naturalne fazy rozwoju seksualnego dzieci? Na co warto zwrócić uwagę w okresie dojrzewania i jak przygotować do tego etapu dziecko? W jaki sposób komunikować się z nastolatkami w temacie seksualności? Jak sprawić, aby temat seksu nie był tematem tabu? Na te i inne pytania odpowie psycholog, psychoterapeuta Maciej Krysak.

Czas trwania: 10:00 – 12:00

*Zapisy na warsztaty rozpoczynają się 22 października.

20 listopada - Agresja i złość u dziecka - jak sobie z nimi radzić? O negatywnych emocjach u dziecka.

Skąd bierze się agresja i złość u dziecka? Jak powinniśmy reagować na wybuchy gniewu, bunt i płacz? Jak ujawnia się agresja u dziecka w poszczególnych etapach jego rozwoju? Jakie są pierwsze niepokojące objawy, na które trzeba zwrócić uwagę? Jaki wpływ na zachowanie dziecka ma jego otoczenie? Na te i inne pytania odpowie psycholog Karolina Radomska.

Czas trwania: 10:00 – 12:00

*Zapisy na warsztaty rozpoczynają się 5 listopada.

4 grudnia - Jak rozmawiać z dzieckiem na trudne tematy?

W jaki sposób odpowiadać na pytania dotyczące rozwodu czy śmierci? Czy zawsze mówić prawdę? Jak reagować na silne emocje związane z poruszaniem trudnych tematów? W jaki sposób odpowiadać, aby dziecko było przez nas dobrze zrozumiane, a jednocześnie by się nie przestraszyło? Na te i inne pytania odpowie psycholog, psychoterapeuta Dominika Kubiak.

Czas trwania: 10:00 – 12:00

*Zapisy na warsztaty rozpoczynają się 19 listopada.

11 grudnia - Jak wyznaczać dziecku granice? O własnych granicach i wytyczaniu granic dziecku.

Jak ważne jest używanie odpowiednich słów kiedy chcemy, aby dziecko coś zrobiło, albo czegoś nie robiło? W jaki sposób pokazać dziecku swoje granice i jak szanować granice dziecka? Czy istnieje złoty środek pomiędzy zakazami a brakiem zasad? Na te i inne pytania odpowie psycholog, pedagog, socjoterapeuta Agnieszka Zielińska.

Czas trwania: 10:00 – 12:00

*Zapisy na warsztaty rozpoczynają się 26 listopada.

ZAPISY

Każde spotkanie planowane jest dla 25 osób. Zapisy na każde zajęcia rozpoczynają się dwa tygodnie przed planowanym warsztatem. Aby dokonać zapisu, należy wysłać maila na adres: fundacja@umk.pl, wpisując w temacie: Warsztaty dla rodziców, a w treści imię i nazwisko uczestnika, temat warsztatu oraz wiek dziecka/dzieci. Każdy uczestnik zapisuje się indywidualnie. W mailu zwrotnym uczestnik otrzyma szczegółowe informacje o wydarzeniu.

Liczba miejsc jest ograniczona. Istnieje możliwość zapisania się na listę rezerwową.

AKTUALIZACJA DOTYCZĄCA LICZBY WOLNYCH MIEJSC:

• 11.09 – 2 miejsca
  • 25.09 – 0 miejsc