Warsztaty dla rodziców to projekt stworzony z myślą o wszystkich rodzicach i opiekunach, którzy natrafiają na różne problemy w wychowaniu dzieci na kolejnych etapach rozwoju swoich pociech. Wszyscy zdajemy sobie sprawę, że dla naszych dzieci jesteśmy wzorem do naśladowania, dlatego też staramy się stanąć na wysokości zadania i być dla nich autorytetem oraz wspierać w każdej trudnej sytuacji. Jednak nie we wszystkim jesteśmy ekspertami – czasami sami potrzebujemy pomocy z zewnątrz, aby jak najlepiej wypełniać swoją rodzicielską rolę. Zapraszamy do zapoznania się z tematyką naszych warsztatów – być może znajdą tu Państwo coś dla siebie.

I edycja warsztatów dla rodziców
Udział w wydarzeniach jest bezpłatny!

29 luty - Odżywianie dzieci w wieku szkolnym i problemy z nim związane

Jakie są potrzeby żywieniowe dzieci w wieku szkolnym? Jak radzić sobie z zaburzeniami odżywiania u dzieci? Jaki wpływ na efektywność uczenia się ma odżywianie? Co robić, gdy dziecko nie chce jeść, lub je za dużo? Dlaczego niektóre dzieci lubią „wszystko,” a inne jedzą jedynie kilka wybranych produktów? Na te i inne pytania odpowie dietetyk Judyta Malagowska.

Godziny: I grupa 9:15-10:30, II grupa 11:00-12:15

*Zajęcia odbędą się pod warunkiem, że zostanie zebrana minimalna liczba 12 osób.

21 marca - Co zrobić aby wzmacniać w dziecku pewność siebie?

W jaki sposób skutecznie budować w dziecku pozytywny obraz samego siebie? Co mówić, a czego nie mówić i jakich zachowań unikać, aby dziecko miało wysokie poczucie własnej wartości? Czy to w jaki sposób budujemy poczucie wartości u dziecka, będzie miało wpływ na jego życie w przyszłości? Na te i inne pytania odpowie psycholog Katarzyna Szynkiewicz.

18 kwietnia - (Nie)bezpieczny Internet

Co grozi dziecku podczas korzystania z Internetu i jak temu przeciwdziałać? Jakie ryzykowne zachowania podejmują dzieci i młodzież podczas korzystania z Internetu? Jakie zastosować rozwiązania, aby ograniczyć ryzyko występowania przestępstw wirtualnych wśród dzieci? Na te i inne pytania odpowie przedstawiciel Straży Miejskiej w Toruniu zajmujący się tematyką bezpieczeństwa dzieci w sieci.

Godziny: I grupa 9:15-10:30, II grupa 11:00-12:15

23 maja - Jak rozmawiać z dzieckiem na trudne tematy?

W jaki sposób odpowiadać na pytania dotyczące seksu, rozwodu czy śmierci? Czy zawsze mówić prawdę? Jak reagować na silne emocje związane z poruszaniem trudnych tematów? W jaki sposób odpowiadać, aby dziecko było przez nas dobrze zrozumiane, a jednocześnie by się nie przestraszyło? Na te i inne pytania odpowie psycholog dr Kinga Mickiewicz-Stopa.

ZAPISY

Każde spotkanie planowane jest dla 20 osób. Zapisy rozpoczynają się 3 lutego. Aby dokonać zapisu, należy wysłać maila na adres: fundacja@umk.pl, wpisując w temacie: Warsztaty dla rodziców, a w treści imię i nazwisko uczestnika, wybrane spotkanie oraz godzinę. W mailu zwrotnym uczestnik otrzyma szczegółowe informacje o wydarzeniu.

Istnieje możliwość zapisania się za jednym razem na wybrane lub wszystkie warsztaty. Liczba miejsc jest ograniczona. Istnieje możliwość zapisania się na listę rezerwową.

AKTUALIZACJA DOT. LICZBY WOLNYCH MIEJSC:

• 21.03 – grupa I – 0 miejsc, grupa II – 0 miejsc
  • 18.04 – grupa I – 5 miejsc, grupa II – 4 miejsca