Krasnale i Stokrotki odbyły już 2 spotkania w ramach projektu „Ruszamy (się) z matematyką!”

Podczas pierwszych zajęć cyklu dzieci przy pomocy zabawy klamerkowej oraz niezliczonych zabaw ruchowych miały okazję utrwalić sobie znajomość cyfr oraz przećwiczyć zdolność dodawania oraz odejmowania. Następnie wcieliły się w poszczególne cyfry tworząc przy tym zbiory liczb, a także miały możliwość uformować wybrane cyfry przy pomocy swoich ciał. W trakcie drugich zajęć poświęconych figurom geometrycznym również wszystkie części ciała poszły w ruch. Dzieci zachęcone ćwiczeniami motorycznymi przeprowadzonymi podczas pierwszego spotkania spontanicznie zaczęły wplatać elementy ruchu do proponowanych aktywności matematycznych. Piosenkom i wyliczankom towarzyszyły zatem tańce z wyciętymi figurami, a podczas wierszyków logopedycznych dzieci z zapałem gimnastykowały mięśnie twarzy. Stokrotki i Krasnale zaciekawiły również przyrządy geometryczne dużych rozmiarów, którymi mieli okazję się posługiwać. Na kartkach brystolu powstały duże figury geometryczne narysowane przez dzieci za pomocą tychże przyrządów. Zwieńczeniem obu spotkań jest konkurs na własnoręczne przygotowanie wspólnie z rodzicami przyrządu geometrycznego przy wykorzystaniu materiałów z odzysku. Wszystkie kreatywne prace zostaną nagrodzone podczas kolejnego spotkania, którego nie możemy się już doczekać!

Koordynator projektu:
Katarzyna Wójcik
email: fundacja@umk.pl

Projekt dofinansowała Fundacja mBanku.
Strona programu grantowego „Rosnę z matematyką”: