11-12 listopada 2023r​. zapraszamy na „10 lecie Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy”.

Otwarte pracownie, warsztaty, stanowiska edukacyjne, pokazy naukowe, skrzynie pełne eksperymentów i debata o sztucznej inteligencji (AI) – to wszystko odbywa się podczas 10 lecia Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy. Wstęp na wydarzenie jest bezpłątny – trzeba jednak wcześniej odebrać darmowy bilet.

Wydarzenie odbędzie 11 i 12 listopada w godz. 11:00-17:00

Na naszym stoisku, które znajdziecie na 2 piętrze przy wystawie „Rzeka” czekać będą:

JESTEŚ TYM CO JESZ – 11 listopada
Na stanowisku Koła Biotechnologów poprzez wykorzystanie ogólnodostępnych w domu produktów oraz parę asów z rękawa prosto z laboratorium, dowiecie się z jakich związków organicznych zbudowany jest każdy organizm. Lipidy, cukry i białka, bo to o nich mowa, dostarczamy naszemu organizmowi wraz z dietą. Dlatego właśnie, kierując się zasadą „jesteś tym co jesz”, na naszym stanowisku porozmawiamy o dobrych i złych nawykach żywieniowych i o tym jaki one mają wpływ na cały nasz organizm.

Oprócz tego, wspólnie z naszymi naukowcami, zbadacie istotność kwaśnego i zasadowego środowiska w naszym ciele, tym samym poznając czym jest skala pH.

GLINIANA WYOBRAŹNIA – 12 listopada
Podczas pokazu, dzieci będą miały okazję odkryć tajniki rzeźbienia w glinie. Każdy uczestnik będzie mógł spróbować stworzyć swoje własne małe arcydzieło, wydobywając ze swojej wyobraźni i kreatywności fantastyczne formy.

STRASZYKI: TAJEMNICZY ŚWIAT KAMUFLAŻU I KRYPTYCZNYCH OWADÓW – 11 i 12 listopada
Wspólnie odkryjemy tajemniczy świat straszyków, owadów z rodziny Phasmatidae, które doskonale potrafią kamuflować się w środowisku. Dzieci dowiedzą się, jak straszyki udają rośliny i gałęzie, by uniknąć niebezpieczeństw.

Na stoisku dzieci będą miały okazję obserwować te mistrzowskie techniki kamuflażu, a dla tych odważniejszych będzie możliwość zrobienia wspólnego zdjęcia.

Szczegółowe informacje o przygotowanych atrakcjach dostępne są na stronie: