Uniwersytet Dziecięcy zainaugurował swoją I edycję w roku akademickim 2010/2011. Powstał on z inicjatywy Fundacji Amicus Universitatis Nicolai Copernici początkowo we współpracy z czterema Wydziałami: Biologii i Nauk o Ziemi, Chemii, Fizyki, Astronomii i Informatyki Stosowanej oraz Matematyki i Informatyki. Pierwsze spotkania z przedstawicielami kadry naukowej odbyły się na początku 2010 r. Przez kolejne miesiące trwały prace nad programem zajęć, zaś ich forma zawsze miała być jedna: warsztaty poprzedzone krótkim wstępem w formie wykładu. Wszystkim zależało, by wiedza przekazana była w jak najbardziej praktyczny sposób. Do dziś jest to naszym głównym celem! Przez pierwsze dwa lata zajęcia organizowane były dla dwóch grup wiekowych: 7-9 oraz 10-12 lat. Wraz z rozpoczęciem III edycji UD zmienił swoje ramy organizacyjne, tworząc 6 osobnych grup wiekowych – każda odpowiadająca klasie szkoły podstawowej. Dzięki temu proponowane warsztaty dopasowane są do wieku odbiorców. Od 2018 r. w Uniwersytecie Dziecięcym uczestniczą także 5- i 6-latki w specjalnie dla nich stworzonej grupie MINI.

GRAFIK – I SEMESTR
(ostateczna wersja grafiku znana będzie do 31 sierpnia)

INFORMACJE O ZAPISACH

Nabór regularny:

1. Zapisy odbywają się przez internet, a polegają na przesłaniu w terminie naboru deklaracji na adres email: unid@umk.pl.
2. Zapisujemy dziecko do grupy odpowiadającej klasie, do której będzie ono uczęszczało w najbliższym roku szkolnym, tj. pierwszoklasistów zapisujemy do grupy I, drugoklasistów do grupy II, etc. UWAGA! Prosimy o dostarczenie zaświadczenia ze szkoły. Do grupy MINI zapisujemy 5- i 6-latki, które nie uczęszczają do szkoły podstawowej.
3. Jedna osoba może zapisać wyłącznie swoje dziecko / dzieci.
4. Aby zapisać dziecko należy wypełnić i wysłać deklarację udziału. Deklaracje wysłane przed rozpoczęciem naboru nie będą brane pod uwagę i pozostaną bez odpowiedzi.
5. O umieszczeniu dziecka na liście decyduje kolejność zgłoszeń.
6. Opłatę za semestr Uniwersytetu Dziecięcego należy uiścić w formie przelewu w terminie oznaczonym na fakturze VAT, którą prześlemy wraz z innymi niezbędnymi informacjami w odpowiedzi na maila zgłoszeniowego (nie ma możliwości wpłaty gotówkowej!). W przypadku niedokonania wpłaty w wyznaczonym terminie, dziecko skreślane jest z listy Studentów UD.
7. Posiadaczom Karty Absolwenta UMK przysługuje 10% zniżki (właścicielem Karty może być tylko rodzic / opiekun; więcej informacji o warunkach uzyskania karty na stronie Programu Absolwent UMK).
8. Opłata semestralna:
– grupa MINI – 320 zł (288 zł)
– grupy I-II – 350 zł (315 zł)
– grupy III-VI – 380 zł (342 zł)
9. W odpowiedzi na otrzymaną deklarację informujemy w ciągu 2-3 dni o wynikach naboru.

Nabór na X edycję – rok akademicki 2019/2020

Informacje o naborze na kolejną edycję Uniwersytetu Dziecięcego udostępnione zostaną w wakacje. Nabór zaplanowany jest wstępnie na początek września. Wraz z dokładną datą zapisów pojawi się także informacja o liczbie wolnych miejsc w danych grupach. Zapraszamy do śledzenia naszej strony i fanpejdża na FB (https://www.facebook.com/Uniwersytet.Dzieciecy.UMK/)

Justyna Karwowska-Ozimek
email: unid@umk.pl