Uniwersytet Dziecięcy zainaugurował swoją I edycję w roku akademickim 2010/2011. Powstał on z inicjatywy Fundacji Amicus Universitatis Nicolai Copernici początkowo we współpracy z czterema Wydziałami: Biologii i Nauk o Ziemi, Chemii, Fizyki, Astronomii i Informatyki Stosowanej oraz Matematyki i Informatyki. Pierwsze spotkania z przedstawicielami kadry naukowej odbyły się na początku 2010 r. Przez kolejne miesiące trwały prace nad programem zajęć, zaś ich forma zawsze miała być jedna: warsztaty poprzedzone krótkim wstępem w formie wykładu. Wszystkim zależało, by wiedza przekazana była w jak najbardziej praktyczny sposób. Do dziś jest to naszym głównym celem! Przez pierwsze dwa lata zajęcia organizowane były dla dwóch grup wiekowych: 7-9 oraz 10-12 lat. Wraz z rozpoczęciem III edycji UD zmienił swoje ramy organizacyjne, tworząc 6 osobnych grup wiekowych – każda odpowiadająca klasie szkoły podstawowej. Dzięki temu proponowane warsztaty dopasowane są do wieku odbiorców. Od 2018 r. w Uniwersytecie Dziecięcym uczestniczą także 5- i 6-latki w specjalnie dla nich stworzonej grupie MINI.

GRAFIK ZAJĘĆ

GODZINY ZAJĘĆ POSZCZEGÓLNYCH GRUP
MINI A: 9:00-10:00, MINI B: 10:15-11:15
I-II A: 9:00-10:30, I-II B: 10:45-12:15
III A: 9:00-11:00
IV A: 9:00-11:00, IV B: 11:15-13:15
V A: 9:00-11:00
VI: 9:00-11:00

INFORMACJE O ZAPISACH

Nabór regularny:

1. Zapisy odbywają się przez internet, na dedykowanej temu stronie.
(nabór wewnętrzny – dla uczestników poprzedniej edycji – 25 sierpnia – 5 września,  nabór zewnętrzny – dla wszystkich zainteresowanych: od 6 września)
2. Zapisujemy dziecko do grupy odpowiadającej klasie, do której ono uczęszcza tj. pierwszoklasistów zapisujemy do grupy I, drugoklasistów do grupy II, etc. Do grupy MINI zapisujemy 5- i 6-latki, które nie uczęszczają do szkoły podstawowej.
3. Jedna osoba może zapisać wyłącznie swoje dziecko / dzieci.
4. O umieszczeniu dziecka na liście decyduje kolejność zgłoszeń.
5. Udział w zajęciach jest odpłatny.
6. Opłatę za semestr Uniwersytetu Dziecięcego należy uiścić w formie przelewu w terminie oznaczonym na fakturze VAT, którą prześlemy wraz z innymi niezbędnymi informacjami w odpowiedzi na maila zgłoszeniowego (nie ma możliwości wpłaty gotówkowej!). W przypadku niedokonania wpłaty w wyznaczonym terminie, dziecko skreślane jest z listy Studentów UD.
7. Dzieciom pracowników i absolwentów UMK przysługuje 10% zniżki.
(W przypadku absolwentów wymagane jest posiadanie Karty Absolwent UMK. Kartę może posiadać tylko jeden rodzic/opiekun. Numer karty należy podać w chwili zapisu, inaczej nie zostanie naliczona zniżka – zachęcamy zatem do jej wyrobienia PRZED przesłaniem deklaracji. Więcej informacji o warunkach uzyskania karty na stronie Programu Absolwent UMK).
8. Opłata semestralna:
– grupa MINI – 400 zł (360 zł)
– grupy I-II – 420 zł (378 zł)
– grupy III-VI – 440 zł (396 zł)

Weronika Żebrowska-Ruchwa
email: unid@umk.pl