Od Smyka do Kopernika to jedyny w Toruniu astronomiczny projekt edukacyjny dla rodzin. Podczas wspólnych warsztatów postaramy się odpowiedzieć na najbardziej nurtujące Was pytania dotyczące Wszechświata. I edycję z powodzeniem przeprowadziliśmy w 2018 roku, teraz czas na kontynuację.
Startujemy 12 czerwca!

Zapraszamy dzieci w wieku 7-10 lat wraz z opiekunami!

12 czerwca - Warsztaty w przenośnym planetarium

Warsztaty w przenośnym planetarium prowadzone przez Astro Arenę połączone z wykładem Światło gwiazd, który wygłoszą mgr Agnieszka Górska-Pukownik – fizyczka, edukatorka, popularyzatorka nauki oraz mgr Magdalena Maszewska – astronomka, zawodowo związana z gdańskim Hevelianum. Podczas warsztatów pod kopułą planetarium uczestnicy będą mieli okazję podziwiać Układ Słoneczny, Gwiazdozbiory Zodiaku, mgławice, galaktyki i fascynujące zjawiska, które pojawiają się na niebie w zależności od pór roku. Ponad to, podczas wykładu, dowiedzą się, czym są gwiazdy, jak naprawdę wyglądają, jaki kolor ma Słońce, poznają prawdziwą naturę światła, a na koniec, pod okiem prowadzących, zbudują własny przyrząd do obserwacji widma promieniowania elektromagnetycznego.

Koszt udziału: 100 zł/zespół (dziecko+rodzic)
Limit miejsc: 30 zespołów
Czas trwania: 2/2,5 h
Godzina: 10:00

* z uwagi na obowiązujące obecnie obostrzenia sanitarne w seansie w planetarium udział będą mogły wziąć wyłącznie dzieci

26 czerwca - Warsztaty rakietowe

Warsztaty modelarstwa kosmicznego prowadzone przez członków Polskiego Towarzystwa Rakietowego, podczas których uczestnicy zbudują własne modele rakiet METEOREK. Przy pomocy instruktorów zainstalują do nich spadochrony oraz silniki, tak by rakiety mogły wystartować, wzbijając się na wysokość kilku metrów. Ponadto w trakcie trwania warsztatów, prowadzący opowiedzą, czym zajmuje się Polskie Towarzystwo Rakietowe, pokażą zdjęcia oraz filmy z wcześniejszych realizacji, a także przybliżą uczestnikom ścieżkę rozwojową w rakietach amatorskich.

Koszt udziału: 200 zł/zespół (maksymalnie 4 osoby)
Limit miejsc: 20 zespołów
Czas trwania: 4 h

10 lipca - Radioastronomia i warsztaty radiowe w Piwnicach

Wstęp do radioastronomii i warsztaty radiowe: Jak zbudować radio działające bez baterii? Uczestnicy, dzięki prowadzącej, dr hab. Annie Bartkiewicz, Prodziekan Wydziału Fizyki, Astronomii i Informatyki Stosowanej UMK, zapoznają się obserwacjami nieba na falach radiowych, dowiedzą się m.in. jak doszło do odkrycia, że ciała niebieskie wysyłają fale radiowe, jakie nowe obiekty odkryto i jak wyglądają mapy radiowe. Następnie, w części warsztatowej zajęć, pod okiem dr. Pawła Wolaka, wykładowcy z Wydziału Fizyki, Astronomii i Informatyki Stosowanej UMK, w Obserwatorium Astronomicznym w Piwnicach spróbują nadać własną audycję radiową. Zwieńczeniem zajęć będzie zwiedzanie Obserwatorium.

Koszt udziału: 80 zł/zespół (dziecko+rodzic)
Limit miejsc: 15 zespołów
Czas trwania: 3 h
Godzina: 10:00

Uwaga: dojazd do Piwnic we własnym zakresie

BRAK WOLNYCH MIEJSC

14 sierpnia - Nocna obserwacja nieba

Zwieńczeniem cyklu spotkań będzie nocna obserwacja nieba w przestrzeni podmiejskiej zaplanowana, nieprzypadkowo, na 14 sierpnia. To właśnie na ten czas przypada jedno z najbardziej widowiskowych zjawisk na niebie, czyli maksimum roju Perseidów. W części teoretycznej zajęć uczestnicy dowiedzą się m.in. co można dostrzec na niebie w tym czasie, jak zacząć obserwację nieba i czy faktycznie potrzebujemy do tego naukowego sprzętu. Następnie pod okiem prowadzących rozpoczniemy obserwację.

Koszt udziału: 40 zł/zespół (dziecko+rodzice)
Limit miejsc: 20 zespołów
Czas trwania: 2 h

BRAK WOLNYCH MIEJSC

Warunkiem zapisu jest przesłanie wypełnionej deklaracji udziału (do pobrania poniżej) na adres: fundacja@umk.pl.

Weronika Żebrowska-Ruchwa
email: fundacja@umk.pl

Zachęcamy do zapoznania się z regulaminem projektu.